Koningin Máxima opent verpleeghuis Hof van Nassau

gepubliceerd op:

Hare Majesteit Koningin Máxima opende gisteren, samen met bewoonster mevrouw Peeters, het nieuwe verpleeghuis Hof van Nassau in Steenbergen. Met een baanbrekend concept en ondersteuning van moderne technologie biedt zorginstelling tanteLouise in dit nieuwe verpleeghuis maximaal verantwoorde vrijheid aan cliënten met dementie.

Dorps karakter

Bewoners in beweging laten komen, dat is de belangrijke pijler van het woonconcept van verpleeghuis Hof van Nassau. Dit is als belangrijk uitgangspunt meegenomen in het ontwerp. Architectenbureau Inbo uit Rotterdam ging hierbij voor het creëren van een dorps karakter. Het resultaat is een verzameling van individuele huisjes met gevels in verschillende vormen en kleuren, waarvoor wij onze adviserende en ontwerpende rol vervulde voor de hoofddraagconstructie.

Het ontwerp heeft een binaire opzet: je kunt steeds of links en rechts. Dat houdt het helder en overzichtelijk. Weinig bochten en korte gangen dragen daaraan bij.

Ruimte voor ontmoeting

Er zijn vijftien woningen met elk een eigen voordeur en ruime appartementen. Opvallend zijn tevens de galerijen die naar de woningen op de eerste verdieping leiden. Deze verbreden en versmallen zodat hier ontmoetingsplekken zijn gerealiseerd. Ontmoeting vindt ook plaats in de binnentuinen en op de pleintjes die als ‘dorpsplein’ fungeren, met daar omheen de algemene functies zoals het winkeltje, de kapper en de fysiotherapeut.

Technologie voor vitaliteit

Het innovatieve verpleeghuis hanteert een baanbrekend concept. De technologie staat hierin centraal, net als de bewoners. Want door o.a. de slimme vloer die helpt bij het terugdringen van valincidenten, de medicatiebril ter voorkoming van medicatiefouten en de gepersonaliseerde armband ervaren de bewoners hun vrijheid. Ze komen in beweging en krijgen zo hun vitaliteit terug.