Leonardo College: een school in beweging

gepubliceerd op:

Het nieuwe Leonardo College in Leiden is een school voor MAVO, HAVO en VWO en een officiële Topsport Talentschool. Het sport- en dansprofiel van de school wordt in een beweeglijke, stoere hoofdvorm van de nieuwbouw vertaald.

Het unieke van het sport- en dansprofiel is overal te beleven: van het auditorium, dat ook wordt gebruikt als theater en danszaal, tot het buitenterrein met sportthema. Om dit buitenterrein optimaal te benutten voor sport en ontspanning, staan de 800 fietsen binnen.
Zelfs de architectuur verwijst naar topsport, met glanzende gevelpanelen in goud, zilver en brons geanodiseerd aluminium.

Een school die leerlingen aanzet tot beweging vanuit de overtuiging dat dit meer energie, een beter humeur en betere prestaties oplevert. Kortom: een school in beweging, in alle opzichten.

Integraal ontwerpproces

Het Definitieve Ontwerp hebben wij, als constructie adviseur voor de volledige hoofddraagconstructie, in nauwe samenwerking uitgewerkt met de opdrachtgever, Stichting Scholengemeenschap Leonardo Da Vinci, gebruikers, gemeente Leiden, Ector Hoogstad Architecten, N3O architecten, ICS adviseurs, Zenzo maatschappelijk vastgoed en Lithos bouw & ontwikkeling.

Centraal bij het integrale ontwerp staan de karakteristieke kenmerken vanuit de ontwerpvisie waaronder het open hart, de uitkragende gevel, de externe stijgroute en de hoge mate van indelingsflexibiliteit.

Toegepaste draagconstructie

De toegepaste draagconstructie is hierbij integraal afgestemd op de wensen voor dit specifieke project, waarbij gekozen is voor kanaalplaatvloeren met geïntegreerde liggers en de toepassing van betongevulde kolommen.
Door de gekozen draagconstructie wordt een maximale flexibiliteit gerealiseerd voor zowel de indelingsvrijheid als voor de installaties.

In het integrale ontwerpproces is vroegtijdig intensief samengewerkt met de uitvoerende partij, waarbij in een vroeg stadium optimalisaties zijn doorgevoerd om een relatief korte bouwtijd te kunnen realiseren.

De bouw van het Leonardo College start in juni en de school wordt in de zomervakantie van 2021 geopend.