Projectbezoek Leytsche Hof in Leidschendam

gepubliceerd op:

Tijdens onze bureaudag brachten wij ook een bezoek aan project Leytsche Hof in Leidschendam, dat volop in ontwikkeling is. Batenburg Bouw & Ontwikkeling staat hier voor verschillende uitdagingen vanwege de binnenstedelijke ligging van het project, zoals op het gebied van veiligheid, bereikbaarheid en bouwlogistiek. Tijdens ons bezoek kregen wij dit van dichtbij mee, toen de uitvoerder met ons bezoek een extra uitdaging erbij kreeg.

Leytsche Hof omvat 153 woningen, gelegen rondom een waterneutrale binnentuin op het dak van een parkeergarage met 160 plaatsen. De binnentuin heeft een bassin voor het opslaan van hemelwater, wat bijdraagt aan de duurzaamheid van het project.

Dit ambitieuze woningbouwproject bestaat uit een mix van woonvormen: appartementen in hoogbouw, herenhuizen langs een nieuwe gracht, en boven-benedenwoningen aan de verbindingsweg. Het geheel is ontworpen als een semigesloten bouwblok met vijf verschillende gebouwen en een woontoren van 14 verdiepingen.

De constructie van dit project bleek uitdagender dan op het eerste gezicht lijkt. Door de carrévorm van de vijf bouwblokken, de aanleg van een daktuin en parkeergelegenheid op één en deels twee lagen, waren er complexe bouwtechnische oplossingen nodig. De niet-haakse aansluitingen tussen de bouwblokken en de optimalisatie van de parkeerindeling vormden een interessante uitdaging.

Dankzij de toepassing van wandliggers, waar de vloer van de daktuin met een randbalk aan is opgehangen, is er meer flexibiliteit gecreëerd voor parkeerruimte. Alle woningen krijgen breedplaatvloeren, terwijl de daktuin is opgebouwd uit kanaalplaten en stalen liggers op betonkolommen.

Naar verwachting kunnen de toekomstige bewoners volgend jaar hun intrek nemen in dit bijzondere woonproject.