RCO House wint Geurt Brinkgreve Bokaal

gepubliceerd op:

De Geurt Brinkgreve Bokaal 2019 van Gemeente Amsterdam is voor RCO House, de nieuwe bestemming voor het Koninklijk Concertgebouworkest in een oude school van Berlage.

Deze Bokaal gaat naar het beste herontwikkelings-/ renovatieproject van erfgoed, en dus terecht naar het RCO House. Want wat is de voormalige kunstschool aan de Gabriël Metsustraat een prachtige thuisbasis geworden voor staf en musici van het Concertgebouworkest.

Akoestiek als focus

Het pand uit 1908, een gemeentelijk monument ontworpen door architect H.P. Berlage, was niet groot genoeg voor het gewenste programma. De complexiteit van dit project zit vooral in het verenigen van de ruimtebehoefte, de zeer hoge akoestische en technische eisen en de wensen van monumentenzorg en omwonenden.

Constructieve uitdagingen

Door de zorgvuldige restauratie van historische elementen, zoals de voorgevel, de dakkapellen en het trappenhuis met het groen geglazuurde wandtegelwerk, is de essentie van Berlage’s ontwerp opnieuw voelbaar gemaakt.
De nieuwbouw is met het monument verbonden door een glazen lichtstraat en is net als de bestaande gevel uitgevoerd in rode baksteen met natuursteenaccenten.

Binnen de school is een ensemblezaal gerealiseerd door 4 bestaande klaslokalen naast en boven elkaar samen te voegen. De ruimte is geluiddicht en trillingvrij uitgevoerd als ‘doos-in-doos’. De akoestiek van de zaal is aanpasbaar middels elektrisch draaibare wandpanelen met een platte, geperforeerde geluidsabsorberende kant en een bolle diffuus reflecterende binnenzijde.

Het RCO House voorziet in een grote behoefte van de jonge orkestleden om buitenshuis te kunnen repeteren, zowel alleen als samen. In de nieuwbouw liggen 10 geluidsdichte oefenstudio’s.