Transformatie Stationspostgebouw Den Haag gestart

gepubliceerd op:

De herontwikkeling van het Rijksmonument Stationspostgebouw in Den Haag is gestart. In opdracht van LIFE NL en SENS real estate ondergaat het historische gebouw, een ontwerp van rijksbouwmeester Bremer, een prachtige transformatie van postsorteercentrum naar kantoor.

De ‘Posterijen’ keren terug naar hun oude hoofdkwartier bij Station Hollands Spoor (HS). Het Stationspostgebouw gaat het nieuwe hoofdkantoor van PostNL huisvesten; Fosbury & Sons, dat co-working spaces aanbiedt, gaat eveneens ruimte in het gebouw huren. In totaal wordt circa 32.000 m2 omgevormd tot kantoorruimte.

KCAP Architects & Planners is als architect hierbij betrokken en SWINN treedt als constructie adviseur voor de gehele hoofddraagconstructie op.

Transformatie

De komende periode wordt het gebouw naar wens van PostNL getransformeerd door Bouwcombinatie Besix/J.P. van Eesteren. Er ontstaan vier nieuwe tussenverdiepingen door de realisatie van nieuwe tussenvloeren en trappartijen. In het midden van het gebouw komt een groot atrium, waardoor alle verdiepingen zichtbaar met elkaar verbonden worden. En door de vele nieuw te realiseren grote vides ontstaat er een maximale lichtinval zodat een moderne en prettige werkomgeving ontstaat.

Haalbaarheidsonderzoek

Voor het Stationspostgebouw hebben wij naast een uitgebreid archiefonderzoek ook een grootschalig destructief betononderzoek uitgevoerd. Daarmee toonden wij aan dat de bestaande constructie de capaciteit heeft die het volgens oude berekeningen zou moeten hebben. In een aantal gevallen bleek de capaciteit nog wat hoger, waardoor minder voorzieningen nodig zijn.

Geschiedenis en technische achtergronden

Meer over de geschiedenis van dit gebouw en de opmerkelijke technische achtergronden leest u op onze projectpagina.