Project

'De Melkfabriek'

De transformatie van de voormalige Melkfabriek omvat naast 43 appartementen een kinderdagverblijf van 250 m², een basisschool van 1.600 m² en een peuterspeelzaal van ca. 140 m². Tevens is in het atrium van de voormalige melkfabriek 2.500 m² vrijgemaakt voor commercieel gebruik. Verder is er een ondergrondse parkeergarage met in totaal 150 parkeerplaatsen gerealiseerd en op het terrein naast de fabriek nog acht eengezinswoningen.

Locatie:
Hilversum
Opdrachtgever:
Dudok Wonen - Hilversum
Architect:
Inbo Architecten - Woudenberg
Aannemer:
Slokker Bouwgroep B.V. - Almere
Trude de Vroomen, architect en partner

“Vanaf het begin was duidelijk dat Dudok Wonen de karakteristieke elementen van De Melkfabriek wilde behouden. De grootste uitdaging daarbij was om binnen de bestaande structuur de mooie ruimtes van de fabriek zichtbaar te maken en tegelijkertijd een praktische woon- en werkruimte te creëren. En dat is met een gezamenlijke inspanning van alle betrokken partijen gelukt. Iedereen die bij de herontwikkeling betrokken was, praat met trots over het gebouw dat in april 2015 is gewaardeerd met het winnen van de Hilversumse Architectuurprijs.”

Trude de Vroomen, architect en partnerInbo

Projectinformatie

Een sterk skelet is voor een gebouw net zo belangrijk als voor de mens.

In Hilversum is de Melkfabriek een begrip. Bij de transformatie, uitgevoerd in 2013, was een zorgvuldige aanpak waarbij het oorspronkelijke karakter zoveel mogelijk behouden moest worden essentieel. Dit schitterende project was voor SWINN een mooie gelegenheid om te laten zien welke kennis en expertise het in huis heeft. Het pand uit 1956 is met zijn fraaie boogspanten en dunne schaaldaken mooier uitgelicht dan ooit en biedt nu ruimte aan een brede school, woningen en kantoren.

De constructieve mogelijkheden voor de transformatie zijn door SWINN uitvoerig onderzocht. Onderzoek doen naar de kwaliteit van de bestaande constructie is daar uiteraard een belangrijk onderdeel van. De verwijdering van de oude melktanks, elk met een inhoud van 30.000 liter, zorgde ervoor dat de totale constructie meer draagcapaciteit kreeg. Erg handig ter ondersteuning van de nieuwe indeling, maar dit vereiste ook een zorgvuldige herberekening van de draagcapaciteit.

De langdurige verticale druk op de middenkolommen heeft het beton zo versterkt dat de originele, zijdelings ondersteunende begane grondvloer zonder problemen verwijderd kon worden. Het wegzagen van deze vloer creëerde een mooie, grote, open ruimte, waarin de karakteristieke betonnen kolommen, zonder verzwaringen, met hun grotere kniklengte een prominente plaats hebben gekregen.

De aanvullende constructie om de nieuwe functies van de melkfabriek te faciliteren, zijn op zo’n manier aan de bestaande constructie gehecht dat alle lasten naar de bestaande fundering geleid worden. Een knap staaltje transformatiewerk.

Het is geen verrassing dat dit soort projecten door SWINN worden uitgevoerd. De kennis en ervaring die gedurende jaren is verworven, worden zo volledig geëtaleerd. De inventiviteit in constructiemogelijkheden en het zorgvuldige toezicht tijdens sloopwerkzaamheden zorgen ervoor dat elk project van kop tot staart vakkundig berekend en begeleid wordt.